planning fotograaf

Ik krijg regelmatig de vraag: ‘Doe je dit full-time?’. Een antwoord op die vraag is eigenlijk meer dan alleen een ja of nee. Naast fotograaf ben ik namelijk ook ‘gewoon’ moeder. Er gaat veel tijd naar het brengen en halen naar school, vriend(innet)jes, sport en de wekelijkse huishoudelijke taken. Daarnaast doe ik natuurlijk veel meer dan alleen fotograferen. Zo doe ik bijvoorbeeld de administratie, klantcontacten, de website, nabewerken, bestellingen en albums opmaken om maar even een voorbeeld te geven. Om een antwoord te geven op de vraag geef ik nu een inkijkje in een week uit mijn leven.

dag 1 – maandag

Vandaag heb ik geen reportages ingepland. De kinderen gaan naar school en ik heb de ochtend om mijn huishouden op orde te krijgen. Ik doe de was, de boodschappen, het schoonmaken en de tuin. Tussen de middag eet ik even een sneetje brood en neem de tijd om weer even op te laden. Rond 14:00 uur haal ik de kinderen van school. Onder het genot van een beker drinken/kop thee en een koekje bespreken we even de schooldag en spelen we een spelletje. Wanneer de kinderen zelf gaan spelen heb ik nog even tijd om een paar foto’s van de laatste bruidsreportage te bewerken. Maar een uurtje is zo om en mijn zoontje moet naar de zwemles. We springen op de fiets (want het is lekker weer!) en zijn rond 18:30 uur weer  thuis. Nog snel even koken om na het eten uitgeput op de bank te ploffen.

dag 2 – dinsdag

Yeey! Mijn werkweek is voor mij officieel begonnen. Ik breng de kinderen naar school en ga meteen door naar de makelaar. Vandaag fotografeer ik een leegstaande woning voor funda. Ik haal de sleutel op en ga op locatie meteen aan het werk. Het is een oud pand (er zitten zelfs nog bedsteden in!), maar waarschijnlijk had de eigenaar nog wel vertrouwen in een nieuw leven, want er zit wel een nieuw dak op. Wanneer ik bijna klaar ben word ik gebeld door de makelaar: of ik het huis ook nog even wil opmeten? Natuurlijk wil ik dat! Ik heb mijn spullen bij me, dus dat is geen probleem. Als ik alle foto’s en maten heb kan ik nog net even naar huis om een broodje te eten en alvast de foto’s op mijn pc te zetten. Voor ik het weet is het tijd om de kinderen weer op te halen. Na schooltijd rijden we meteen door, want ik moet de sleutel nog terug brengen en we hebben ook een cadeautje nodig voor een kinderfeestje. Eenmaal weer thuis heb ik nog even tijd om de foto’s van de woning van vanochtend te bewerken. Ik breng mijn dochter naar de turnles en maak het eten klaar. Mijn man haalt mijn dochter weer op als hij uit het werk komt. Wanneer de kinderen op bed liggen zet ik de foto’s en plattegronden van de woning online en maak ik een offerte voor een bruidsreportage aan.

woningfotografie

dag 3 – woensdag

Vandaag fotografeer ik weer een woning. Deze keer een ruime vrijstaande woning met prachtig uitzicht. Ik drink een bakje thee met de eigenaresse, die me vertelt dat de woning al 7 jaar te koop staat en nu hoopt met een frisse start en nieuwe foto’s de woning toch echt een keertje te verkopen. Ik ben rond het middaguur weer thuis en hoop de meeste foto’s bewerkt te hebben voordat ik de kinderen weer ophaal. Mijn dochter heeft vandaag een kinderfeestje en mijn zoontje neemt een vriendje mee te spelen. Een gezellige boel ’s middags! Tussendoor verstuur ik nog snel even de foto’s naar de makelaar en beantwoord nog een paar e-mails. Ik doe nog een wasje en begin met koken. Tegen de tijd dat mijn dochter thuis wordt gebracht staat het eten op tafel.

vastgoed fotografie

dag 4 – donderdag

Vandaag staat er een newborn reportage gepland. Ik heb er ZO’N zin in! Vandaag is mijn man vrij, dus die kan de kinderen naar school brengen. Dat geeft mij wat extra tijd om de reportage voor te bereiden. De juiste lenzen uitzoeken, batterijen opladen, kaartjes legen en inspiratie opdoen (lang leve pinterest!). Tegen een uur of 10 sta ik bij de mensen binnen met een arm vol knuffels. Hun zoontje van 3 heeft er ook zin in. Hij praat honderduit en laat me al zijn speelgoed zien. De nieuwste aanwinst van de familie ligt nog te slapen en we gaan stilletjes even kijken. Zo kan ik meteen al de eerste foto’s schieten, want slapend zijn ze zo lief! De komende twee uren loop ik met het gezin mee. De kleine dame mag lekker in bad, bij mama drinken en veel knuffelen. We drinken een bakje thee, praten veel en maken nog veel meer foto’s. Met een grote grijns kom ik weer thuis. Helemaal verliefd op dat schattige koppie! Na de lunch ga ik meteen aan het werk, zodat ik het gezin alvast een preview kan sturen (blogje heb je nog van mij tegoed!). Mijn middag is zomaar weer om, want we moeten nog naar de tandarts en daarna meteen weer zwemles. Eenmaal thuis heeft mijn man gekookt (de schat!) en kunnen we meteen aan tafel. ’s Avonds neem ik de tijd om een setje trouwfoto’s te bewerken voordat ik op bed ga.

newbornshoot

dag 5 – vrijdag

Wanneer ik de kinderen naar school heb gebracht rijd ik meteen door naar de volgende opdracht. De moeder van een klasgenootje van mijn dochter heeft me gevraagd om foto’s te maken voor haar website. Ze gaat een psychologiepraktijk beginnen en wil graag een goede eerste indruk maken met haar nieuwe site. Ik maak zakelijke portretten voor haar en fotografeer de praktijkruimte. Voor ik het weet is de ochtend weer om. Eenmaal thuis bel ik een aantal klanten om volgende week in te plannen. Nadat de kinderen weer thuis zijn van school kan ik weer aan het bewerken. Maar niet te lang, want mijn dochter gaat weer naar een kinderfeestje. De turnles van vandaag hebben we maar afgezegd.

zakelijke portretten

dag 6 – zaterdag

De tuin moet nodig weer eens gesnoeid worden, dus samen met mijn man ga ik aan de slag met een zaag, takkenschaar en hakselaar. De ochtend is zomaar om. ’s Middags is er feest in het dorp en we gaan met z’n allen even een rondje over de markt doen. Wanneer we weer thuis zijn zoek ik nog wat informatie op voor een paar klanten en werk aan mijn website.

dag 7 – zondag

De meeste zondagen zijn wel rustig, behalve dat mijn dochter ’s ochtends naar turnen gaat. Alleen vandaag heb ik een familie groepsreportage gepland in het Koepelbosch. Ik kan gelukkig wel uitslapen. Ik ken het gezin en de kinderen zijn mijn lens inmiddels al aardig gewend. Ze gaan er mooi voor staan en de reportage loopt dan ook als een trein. Met een tevreden gevoel rijd ik naar huis om meteen daarna door te gaan naar Appelscha, want we hebben een uitje gepland met opa en oma. We hebben samen een super gezellige, ontspannen middag. Een leuke afsluiting van de week en op naar de volgende!

Warme groet,

Anneke van Vleeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.