Ik mocht laatst weer op pad voor Stichting Earlybirds. Deze keer was ik bij de tweeling Jelte en Niels.

Van de ouders

Na een spannende zwangerschap zijn op 29 + 2 weken Jelte en Niels geboren in het Isala in Zwolle. In de zwangerschap zagen ze tussen 14-16 weken op de echo dat er bij één kindje weinig tot geen vruchtwater meer was en het was aanzienlijk kleiner als het andere kindje. Bij de echo’s die volgden zagen ze steeds meer afwijkingen en de kans dat het ‘kleine’ kindje het zou overleven was erg klein. Na mate we meer echo’s kregen in de loop van de weken viel er steeds een afwijking af en kwam er soms een andere afwijking voor in de plek. Met als resultaat na verloop van tijd dat er eigenlijk geen afwijking meer te zien was die ze eerst dachten te zien. Wel was het kleine kindje veel te klein, maar bleef wel in zijn eigen lijntje groeien! Ook had dit kindje maar 2 vaten in de navelstreng en was de placenta een klein balletje.  Toen was enigszins de rust voor 2 weken bij ons terug gekeerd en konden we een beetje gaan genieten van de zwangerschap.


we moesten er rekening mee houden dat hij het niet zou gaan redden

Maar helaas was dat voor korte duur, op 5 januari kreeg ik heftig bloedverlies, ik bleek een voorliggende placenta te hebben. Omdat in nog zo vroeg in de zwangerschap was (26 + 5 ) werd ik vanuit Heerenveen met de ambulance naar het Isala in Zwolle gebracht. Hier heb ik longrijpingsprikken en weeënremmers gekregen. Hier heb ik 12 dagen gelegen, in die 12 dagen hebben we 2 echo’s gehad, het kleine kindje was in een week tijd maar 30 gram gegroeid en we moesten er rekening mee houden dat hij het niet zou gaan redden. Ook was er geen actief beleid op hem omdat hij nog niet 600 gram was. Na 12 dagen mocht ik naar huis omdat het bloedverlies was gestopt.

Ik ben precies een week thuis geweest toen ik weer bloedverlies kreeg, ik moest gelijk weer naar Zwolle toe. Omdat het bloedverlies niet ophield zijn ze op woensdag 23 januari gehaald door een spoedkeizersnee omdat het anders te gevaarlijk voor mij zou worden. Beide jongens deden het vanaf het begin goed. Wat waren ze klein, maar zo mooi! Wel was het even schakelen, op alle echo’s waren er een jongen en een meisje gezien. Bij de geboorte bleken het twee jongens, omdat het nog zo vroeg in de zwangerschap was hadden wij ook nog geen reserve naam. Jelte hadden we al vanaf het begin van de zwangerschap, Niels hebben we snel moeten bedenken. Omdat het kleine kindje een echte vechter is, dat heeft hij wel laten blijken in de zwangerschap en de periode erna vonden we Niels wel een mooie naam. Niels betekend ‘overwinnaar’ nou dat is hij zeker! De naam Jelte betekend ‘waardevol’. Jelte werd geboren met een geboortegewicht van 1370 gram, Niels daar in tegen was 675 gram.  We hebben ondanks de spannende tijd in Zwolle een super tijd gehad, wat een top verpleegsters en artsen!


Niels betekend ‘overwinnaar’ nou dat is hij zeker!

Na 4 weken en 6 dagen waren ze groot en sterk genoeg om verplaatst te worden naar het Ziekenhuis in Heerenveen, weer een stapje dichterbij huis. De jongens kregen een kamer waar wij ook bij konden slapen. Dit was echt super! Dit hadden we niet verwacht. Zo konden we de verzorging bijna helemaal op ons nemen en de jongens nog beter leren kennen. Op woensdag 13 maart kwam Anneke langs voor een fotoreportage. Dit hebben we beleefd als een relaxte ochtend. Wij konden heerlijk ons gang gaan in de verzorging en Anneke nam in tussen tijd foto’s, je merkte eigenlijk niet dat ze in de kamer was. Zeker een positieve ervaring!! Wat fijn om na deze onzekere en spannende periode, dit vast te leggen op papier!

Nu 7 weken later, wat gaat de tijd hard.
Van de cpap naar de low flow naar helemaal zelfstandig!
van de couveuse naar een grote jongensbed!
Van veel infuusjes naar alleen een saturatie en hartslagmeter en zelfs bij Jelte helemaal niets!
Van veel slapen, naar steeds meer de wereld willen verkennen.
Van 675 gram naar 2 kilo en van 1370 gram naar 3 kilo!
Na eindeloze lange weken in het ziekenhuis naar bijna naar huis.
WAT EEN KANJERS!!

Mijn verhaal

Woensdag 13 maart kwam ik te fotograferen bij Jelte en Niels. Twee broertjes die geboren zijn met 29 weken. Papa en mama hebben al heel wat moeten doorstaan voordat ze er waren. Zo is Niels een stuk kleiner dan Jelte en was het maar de vraag of hij het zou redden. Gelukkig doet hij het ontzettend goed en is het een echt vechtertje gebleken.

Het was een regenachtige, grauwe ochtend, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik heb een heel gezellige ochtend gehad en ik heb genoten van deze twee kerels. Ik vond het heerlijk om te zien hoe de ouders van ze genieten.

Nu nog even een beetje aansterken en dan lekker naar huis!

Heel veel geluk en liefde!

Newborn reportage

Ook als je kindje niet te vroeg is geboren kan ik bij je langs komen om een mooie, liefdevolle reportage van jullie te maken. Bekijk de mogelijkheden op deze pagina.

Warme groet,
Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.